Monday, March 03, 2008

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ: ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ? ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ?

Αναβαθμίζονται τα ΤΕΙ Καβάλας

Την αναβάθμιση του ΤΕΙ Καβάλας υποσχέθηκε ο υπουργός εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης, από την Καβάλα όπου βρέθηκε σήμερα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο κ. Στυλιανίδης, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Καβάλας, με τη συμμετοχή του νομάρχη Θόδωρου Καλλιοντζή, των βουλευτών, των δημάρχων του νομού και υπηρεσιακών παραγόντων, αναφερόμενος στο ΤΕΙ Καβάλας τόνισε ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε αυτό, θα βελτιωθούν οι κτιριακές υποδομές του και θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για τη δημιουργία κοινών δράσεων, όπως είναι η δημιουργία μεταπτυχιακών τμημάτων.

Για τη σχέση αποφοίτων του ΤΕΙ - και της ανεργίας στην Καβάλα δεν είπε τίποτε. Χωρίς σχεδιασμό θα γίνει; Πως και που θα απορροφηθούν οι απόφοιτοι; Γιατί δεν γίνονται συνδυασμένες ενέργειες με το Υπ. Εργασίας; 
Θα δημιουργηθούν κι άλλες εστίες; Διότι τα ενοίκια στην Καβάλα είναι τσουχτερά, φυσικά όχι όπως αυτά της γειτονικής Κομοτηνής αλλά είναι.
Στο εξωτερικό οι φοιτητές έχουν άτοκα δάνεια από τις τράπεζες για τις σπουδές τους.. Καμία αναφορά για τις τράπεζες...
Γιατί οι αλλοδαποί (εκτός Ελλάδας) που θέλουν να σπουδάσουν δεν προτιμούν την πόλη της ΚΑΒΑΛΑΣ και τα ΤΕΙ;

Μεταπτυχιακά στην Καβάλα ήδη γίνονται... μάλλον δεν το πληροφορήθηκε.. με αγγλικά  πανεπιστήμια.

Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ίδρυσης πανεπιστημιακών σχολών στην Καβάλα όπως επίσης και οποιαδήποτε επέκταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται να υπάρχει όχι μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική αναβάθμιση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ώστε να μπορούν οι φοιτητές και οι σπουδαστές να κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα στην αγορά εργασίας.

γιατί; δεν μπορεί να γίνει ΑΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό; Ας μη παει σε ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ (όπως λέει παρακάτω).. Δηλαδή υπάρχουν ΑΕΙ που γίναν με ευρωπαϊκούς πόρους ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ στην Ευρώπη; (ας μη τρελαθούμε τελείως). Δηλαδή θα πάει κάποιος στη Γερμανία ή στην Αγγλία να δουλέψει με πτυχίο από αυτά τα ΑΕΙ και θα του πουν που είναι τα επαγγελματικά σου ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;

Υπογράμμισε μάλιστα ότι στην Καλαμάτα επενδύθηκαν 40.000 ευρώ για τη δημιουργία σχολών στα οποία υπηρετούν 37 καθηγητές και φοιτούν μόνο επτά μαθητές. Συμπλήρωσε δε ότι τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκαν σαράντα έξι πανεπιστημιακά τμήματα μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, τα οποία όμως δεν μπορούν να κατοχυρώσουν επαγγελματικά δικαιώματα και είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους μετά το 2008 οπότε και λήγουν οι συγκεκριμένες κοινοτικές δράσεις.

Με 40.000 ούτε η μισθοδοσία 3 καθηγητών δεν βγαίνει.. τί λέει;

Αναφερόμενος στα υπό εκτέλεση έργα στο νομό Καβάλας, ο κ. Στυλανίδης υπογράμμισε ότι αυτά φθάνουν τα είκοσι, αφορούν κατά κύριο λόγο την κατασκευή και επέκταση σχολικών μονάδων και είναι συνολικού κόστους 29,6 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης υποσχέθηκε στους δημάρχους του νομού έκτακτη οικονομική ενίσχυση ενός εκατομμυρίου ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες συντήρησης των σχολείων.

Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας συνοδευμένος από τον υφυπουργό Σπύρο Ταλιαδούρο και τον πρόεδρο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Παναγιώτη Παταριά επισκέφθηκε το μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο.

Στη μια το μεσημέρι ο υπουργός θεμελίωσε το νέο διθέσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο στην συνοικία Νεάπολη και στη συνέχεια επισκέφθηκε τα εργοτάξια των σχολικών μονάδων που ανεγείρονται στους Δήμους Φιλίππων και Κεραμωτής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/03/2008_224037

Ότι καταλάβατε καταλάβατε...

1 comment:

A-TEI said...

Το τι ειχε στο μυαλο του ο κος Στυλιανίδης αυτός ξέρει.
Το τι πρέπει να κάνουμε εμείς σαν απάντηση των αποφοίτων ΤΕΙ στον αποκλεισμό μας απο το Ταμείο των Επιστημόνων (το Ανώτατοι τρομάρα μας μας έμεινε) στο:
http://anotata-tei.blogspot.com

Zoitsa the Gaian