Sunday, March 23, 2008

International primary school of kastelorizo CICIOLINA

Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο σε τοπική εφημερίδα μου ήρθαν στο νου πολλά ονόματα.
Τι όνομα θα δίνατε εσείς στο σχολείο σας;





Σχετικό βίντεο.. : http://www.robpongi.com/pages/comboNKHIGH.html


" Σχολείoν η “θρεμένη τσιπούρα”

12 Φεβρουαρίου, 2008

Τα σχολεία πλέον θα αποκτήσουν όνοματα. Σύμφωνα με τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας τα Δημοτικά, Γυμνάσια και παντός είδους Λύκεια όλης της χώρας θα πάρουν από ένα όνομα και δεν θα λέμε 1ο δημοτικό σχολείο Κάτω Βρυσούλας ή 5ο Λύκειο Καρπενησίου. Αλλά θα λέμε Λύκειο Γρεβενών «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» ή Δημοτικό Σχολείο Αμφιλοχίας «Εμμανουήλ Παππάς» και τα ίδια και τα ίδια όπως πάντα συμβαίνει στην Ελλάδα σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Ονόματα συμβατικά, στερεότυπα, κοινότοπα. Βέβαια δεν γνωρίζουμε με ποια διαδικασία θα γίνονται τα «βαφτίσια» και ποιος θα είναι ο «νονός». Ποιος δηλαδή θα παίρνει τις αποφάσεις. Θα έρχονται «καρφωτά» τα ονόματα από κάτω ή στην ονοματοδοσία θα συμμετέχουν και παράγοντες του κάθε σχολείου ξεχωριστά (δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές, γονείς). Ελπίζουμε να υπάρξει η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία από το κράτος και το Υπουργείο ειδικότερα και να επιτρέψουν τους ενδιαφερόμενους τοπικά να έχουν γνώμη.
Όμως όπως αυτό έχει μεγάλη σημασία άλλη τόση σημασία έχει και η ουσία του πράγματος. Τι είδους ονόματα δηλαδή θα δώσουμε στα σχολειά μας. Θα μας πιάσει δηλαδή το γνωστό εθνικοπατριωτικό μας και θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε ο ένας τον άλλον σε εθνικοφροσύνη δίνοντας ονόματα από την «εθνικοχριστιανική μας ιστορία και παράδοση» ή θα γίνουμε λίγο πιο σύγχρονοι και ευρηματικοί χρησιμοποιώντας ονόματα σύγχρονα, με φαντασία που να κεντρίζουν, να προκαλούν ή και να ανατρέπουν ακόμη το κλίμα της συμβατικότητας που ζούμε όλοι μας καθημερινά;
Θα μου πείτε «και τι ονόματα να δώσουμε»; Δημοτικό Σχολείο «η θρεμένη τσιπούρα»; Θα σας απαντούσα ναι γιατί όχι; Αν και το όνομα αυτό με παραπέμπει περισσότερο σε ψαροταβέρνα εντούτοις το προτιμώ ας πούμε από το «Μέγας Αλέξανδρος» το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε κάθε είδους περιπτώσεις από λιμάνια και αεροδρόμια μέχρι ποδοσφαιρικές ομάδες και κουρεία, τόσο που πλέον και ο ίδιος ο Μακεδόνας βασιλιάς αν ζούσε θα το βαριόταν....."

http://www.proininews.gr/?cat=7

No comments:

Zoitsa the Gaian