Thursday, March 20, 2008

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει...

Ελληνοφρένεια


Εκτός ελέγχου βρίσκεται η ελληνική οικονομία
Ξεφεύγει πάνω από 4,5% ο πληθωρισμός - Το καλάθι της νοικοκυράς ακρίβυνε 20% σε δύο χρόνια - Επιβραδύνεται η ανάπτυξη - Αναθεωρείται το Πρόγραμμα Σταθερότητας τον Ιούνιο - Το Δημόσιο γεννά ελλείμματα 10 δισ. ευρώ τον χρόνο - Ρεκόρ πάνω από 30 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο

Εξι μήνες μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, τις οποίες προκάλεσε η κυβέρνηση με ατζέντα τις αλλαγές στην οικονομία και την τήρηση του προϋπολογισμού, η οικονομία κινείται εκτός ελέγχου.

Οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που αποτέλεσαν τη βάση για τον προϋπολογισμό του 2008 και τη βασική δέσμευση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατέρρευσαν κάτω από την εκρηκτική άνοδο των τιμών του πετρελαίου που κινούνται προς τα 111 δολάρια το βαρέλι, αλλά και την αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να κρατήσει ζωντανές τις ξένες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα και να διατηρήσει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας που είχε πριν από την αλματώδη άνοδο του ευρώ στα 1,56 δολάρια.

Σε αυτό το περιβάλλον της διεθνούς κρίσης η ελληνική οικονομία γεννά καθημερινά ελλείμματα για να καλύψει την αυξημένη κατανάλωση (το έλλειμμα στο ισοζύγιο ξεπέρασε τα 30 δισ. ευρώ το 2007) και το πλασματικό βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Εφέτος το Δημόσιο θα δανειστεί 38 δισ. ευρώ για να εξοφλήσει τόκους και χρεολύσια παλαιότερων δανείων, αλλά και για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού που θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι η κρίση βαθαίνει και όσο οι διεθνείς εξελίξεις είναι ταραχώδεις, τόσο δυσκολότερα γίνονται τα πράγματα.

Το πλέον εκρηκτικό όμως πρόβλημα για τα νοικοκυριά είναι ο πληθωρισμός που ανέβηκε τον Φεβρουάριο στο 4,4%, το υψηλότερο σημείο από το 2003, και η ακρίβεια που βιώνουν οι πολίτες. Οι συνεχείς ανατιμήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς έχουν επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό τουλάχιστον κατά 20% την τελευταία διετία. Αυτό όμως που περισσότερο ανησυχεί όλους είναι ότι θα υπάρξει έξαρση του πληθωρισμού και τους επόμενους μήνες.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης ανησυχεί για την κατάσταση, αν και θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ανθεκτική ενώ η Ελλάδα προστατεύεται από τον ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης που διατηρεί εν μέσω της παγκόσμιας επιβράδυνσης. Παρά ταύτα το επόμενο διάστημα, μετά την ανακοίνωση των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα τέλη Μαΐου, θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά:

1. Τον ρυθμό ανάπτυξης, για τον οποίο προβλέπει ότι θα υποχωρήσει κάτω από 4% εφέτος

2. Τον πληθωρισμό αφού ακυρώθηκαν οι προβλέψεις του, ενώ θα είναι πολύ συγκρατημένος στις αποφάσεις του για την εισοδηματική πολιτική του 2008.

Παρά την εκρηκτική άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή που αναμένεται να υπερβεί το 4,5% τον Μάρτιο και το νέο κύμα ανατιμήσεων που ξεσπά στην ελληνική αγορά, οι αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής για το 2008 θα κινούνται κάτω από τον πληθωρισμό.

Για την ανεργία εκφράζονται φόβοι νέας ανόδου εφόσον επιβραδυνθεί η οικονομία. Ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται σε 438.066 άτομα - ένας στους τρεις νέος ηλικίας ως 34 ετών. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στη Δυτική Μακεδονία (12,9%), στη Θράκη (12,4%) και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου (12,3%). Παράλληλα εξετάζονται μέτρα για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους, το οποίο σε απόλυτους αριθμούς ανεβαίνει κάθε χρόνο κατά 10 δισ. ευρώ, και την αντιμετώπιση της ανεργίας, που έκλεισε στο 8,9% το 2007. Σχεδιάζονται επίσης περικοπές καταναλωτικών δαπανών και μέρους των δημοσίων επενδύσεων για να συγκρατηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Η υλοποίησή των μεταρρυθμίσεων είναι ακόμη πιο κρίσιμη σε μια περίοδο όπως αυτή που περνούμε τώρα, όπου υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες στη διεθνή οικονομία. Αβεβαιότητες, που αφορούν και την ανάπτυξη αλλά και τον πληθωρισμό, με τις αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου, με την αναταραχή στις χρηματαγορές, με τις αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών και των τροφίμων. Πιστεύω ότι η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να ξεπεράσει με επιτυχία τους κλυδωνισμούς που έρχονται από το εξωτερικό. Θα προχωρήσουμε στη δημοσιονομική εξυγίανση με στόχο να μηδενισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2010, αλλά και σε πρωτοβουλίες για να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και εξωστρεφής» υπογράμμισε στην τελευταία ομιλία του στο Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων, ο κ. Αλογοσκούφης δίνοντας το στίγμα της οικονομικής πολιτικής.

Ψυχραιμία και υπομονή συνιστά ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πλ. Σακελλάρης, ο οποίος εκτιμά ότι «οι τιμές του πετρελαίου θα ξεφουσκώσουν» χωρίς να προσδιορίζει τον χρόνο.

Αντιθέτως ο γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Μ. Κοντοπυράκης ανησυχεί και εκτιμά ότι πετρέλαιο και σιτηρά θα ανεβάσουν και άλλο τον πληθωρισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, όποια τιμή πιάσεις, καίει».

Πηγή Το Βήμα

No comments:

Zoitsa the Gaian