Saturday, November 19, 2005

Σάλος για τις αυξήσεις του ΟΤΕ στα τέλη πρόσβασης στο Internet

Σάλος για τις αυξήσεις του ΟΤΕ στα τέλη πρόσβασης στο InternetΝοε 17, 2005, 09:34

Αυξήσεις που φθάνουν έως και 240% στα τέλη πρόσβασης στο Ιnternet ανακοίνωσε χθες ο ΟΤΕ αιφνιδιαστικά και σε μια περίοδο που κυριαρχεί ο προβληματισμός για τη χαμηλή διείσδυση των υπηρεσιών Διαδικτύου.

Κατά 71,4% αυξάνονται τα τέλη πρόσβασης στο Διαδίκτυο από 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και κατά 240% από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί. Οι νέες τιμές που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, αν και τελούν υπό την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ προκαλούν έντονες αντιδράσεις στους απλούς χρήστες και στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ιnternet που θεωρούν ότι μπαίνει ακόμα ένα αντικίνητρο για την αύξηση της διείσδυσης του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και με βάση τα λεπτά σύνδεσης στο Ιnternet ο Οργανισμός θα αυξήσει τα έσοδά του από την εφαρμογή των νέων τιμολογίων, σε ετήσια βάση κατά 30 έως 40 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι νέες τιμές για τη χρήση ΕΠΑΚ θα ισχύσουν από τις 6 Δεκεμβρίου (εφόσον βεβαίως τις εγκρίνει η ΕΕΤΤ η οποία επισήμως πρέπει να ενημερώθηκε χθες) και έχουν ως εξής:

1. Χρέωση 0,01 ευρώ ανά λεπτό για κλήσεις με διάρκεια μεγαλύτερη των 156 δευτερολέπτων. Αυτό σημαίνει ότι για 1 ώρα στο Διαδίκτυο η χρέωση θα είναι 0,6 ευρώ, όταν σήμερα ο χρήστης χρεώνεται με 0,35 ευρώ την ώρα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και με 0,176 ευρώ για τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 8 το πρωί.

2. Για κλήσεις διάρκειας μέχρι και 156 δευτερόλεπτα, 0,026 ευρώ ανά κλήση. Οι νέες τιμές ισχύουν για όλες τις μέρες και ώρες της εβδομάδας, όταν η τηλεφωνική σύνδεση του καλούντος τον ΕΠΑΚ και ο κόμβος του παρόχου είναι στον ίδιο νομό.

Στις περιπτώσεις που αφορούν, σύμφωνα πάντα με τον Οργανισμό, κάτω του 1% των κλήσεων προς Ιnternet, όπου η τηλεφωνική σύνδεση του καλούντος και ο κόμβος του παρόχου είναι σε διαφορετικούς νομούς, οι τιμές καθορίζονται με βάση την ώρα και την απόσταση.

Για κλήσεις από τις 08:00 έως τις 20:00, καθημερινά, οι τιμές καθορίζονται σε 0,026 ευρώ ανά λεπτό για απόσταση μέχρι 45 χλμ. από τον κόμβο του παρόχου και 0,062 ευρώ ανά λεπτό (με ρυθμό χρέωσης 0,026 ευρώ ανά 25,16 δευτερόλεπτα) για απόσταση πάνω από 45 χλμ.

Από τις 20:00 έως τις 08:00 καθημερινά, οι νέες τιμές καθορίζονται στο 0,01 ευρώ ανά λεπτό για κλήσεις με διάρκεια μεγαλύτερη των 156 δευτερολέπτων και 0,026 ευρώ ανά κλήση για κλήσεις διάρκειας μέχρι και 156 δευτερόλεπτα.


Ο ΟΤΕ υποστηρίζει πως ακόμα και οι νέες χρεώσεις παραμένουν κατά 40% κάτω του κόστους. Επίσης στη σχετική του ανακοίνωση αναφέρει πως προχωρά στην αύξηση των τελών αφού δημιουργήθηκαν αρκετοί εναλλακτικοί τρόποι σύνδεσης με το Ιnternet (ADSL, ελεύθερη πρόσβαση χωρίς πάγιο) και συμβάλλει στην περαιτέρω στήριξη του ευρυζωνικού internet.

«Είναι χαρακτηριστικό», συμπληρώνει ο ΟΤΕ, «ότι η αναπροσαρμογή του ΕΠΑΚ - ΠΕΑΚ αφορά ένα μικρό ποσοστό των χρηστών Ιnternet στην Ελλάδα αφού, ακόμη και πριν την αναπροσαρμογή των τιμών, το 85% περίπου των χρηστών θα είχε μεγαλύτερο όφελος αν χρησιμοποιούσε κάποιον από τους άλλους τρόπους πρόσβασης στο Ιnternet».

H Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ μέσω της Νομικής της Συμβούλου κ. Ε. Σπυροπούλου εξετάζει:

1. Αν η κίνηση του ΟΤΕ είναι κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, δεδομένου ότι μόνο από τον ΟΤΕ παρέχεται ο εν λόγω αριθμός 89625- που έχουν όλοι οι ISP στην Ελλάδα.
2. Αν η αύξηση αποτελεί "κατάχρηση δικαιώματος".
3. Αν μπορεί να γίνει Συλλογική Αγωγή κατά του ΟΤΕ για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων Χρηστών του Διαδικτύου.
4. Αν μπορεί να προσβληθεί η απόφαση της ΕΕΤΤ που ενέκρινε την αύξηση.


Επίσης: Θα γίνει επερώτηση στην Βουλή, ειδικά για την Ελληνική Περιφέρεια που δεν καλύπτεται από xDSL συνδέσεις.

No comments:

Zoitsa the Gaian